Direktlänk till inlägg 10 januari 2013

Jul i Nättraby

Av Victoria - 10 januari 2013 19:13


Mormor o morfar kommer upp från Limhamn för att fira jul med oss. Jag var någonstans mellan 8 och 10 år då. Vi bodde några mil från Karlskrona på en plats som hette Nättraby.

Min mamma och hennes man hyrde ett hus som tillhörde en stor gård. Det låg intill stora vägen och var rött med vita knutar.

Min styvfar arbetade på pappersbruket i Nättraby (numera nedlagt) och även på bondgården.Några dagar innan jul hade jag varit med mamma i Karlskrona och jag hade handlat ett halsband till mamma som hon skulle få i julklapp. Bara ett billigt pärlhalsband, men jag tyckte det var vackert och ville ge henne något fint. Jag var på barns vis väldigt spänd på vad hon skulle tycka om halsbandet och jag hoppades hon skulle bli jätteglad. Jag längtade tills vi skulle dela ut julklapparna.


Jag kommer ihåg att min styvfar (som i bland kunde vara riktigt snäll ) och jag gick ner till stationen i Nättraby där tågen då fortfarande stannade för att möta mormor o morfar.

Jag var jätteglad för att dom skulle komma och lite ledsen också för jag längtade så efter dom och så visste jag ju att dom skulle åka igen efter helgen.

På julafton så var det festligt och radion spelade julmusik och alla var glada. Mamma hade bråttom med maten och det var massor av mat. Alla sorter var det på den tiden. Syltor, jansson, korvar och brunkål och skinka, köttbullar osv osv. Även inkokta grisfötter.


När vi skulle slå in julklappar så hade mamma bråttom och var jättestressad. Alltid ute i sista stund. Jag hade gömt hennes halsband i sin påse bakom mig (vi satt på golvet) och när mamma var klar med sina paket frågade hon om det var nåt mer som skulle slåss in, jag sa att det var bara den jag skulle slå in, då sa hon ta hit den får jag se och jag sa att nä det är hemligt men hon rev o slet i papperna och ryckte påsen ifrån mig. Jag skrek att hon fick inte titta, men hon brydde sig inte. När hon såg vad det var sa hon, med föraktfull och irriterad röst jasså det där och kastade bort halsbandet över golvet.

Jag drog mig storgråtande undan och var jätteledsen, glädjen över att ge henne halsbandet var borta för hon hade inte bara sett det utan även visat vad hon tyckte om det.

Sedan försökte hon släta över och sa att det var så fint och att hon skulle bli jätteglad över det, men även jag hörde på hennes röst att hon gjorde sig till. Min jul var förstörd.
d


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Victoria - 1 augusti 2015 19:40

Det var jättelängesedan jag var här. Har varit så mycket annat att jag inte haft tid eller ro att skriva. Denna sommaren har varit ganska bra, varmt men inte en massa sol. Får så mycket klåda och sveda av solen. Inte roligt alls, människor tittar...

Av Victoria - 27 december 2013 17:29

Suck! Tittade mig lite extra noga i spegeln för några dagar sedan. HJÄLP!!! Jag är ju alldeles skrynklig i ansiktet!!!! Hur har detta gått till och när kom dom där rynkorna? Dom kan alltså inte bara kommit över en natt så därför har jag alltså inte...

Av Victoria - 10 januari 2013 19:21

Agneta i Nättraby. 1064-65     Jag bodde i Karlskrona i en lägenhet som mormor o morfar haft, men mamma och hennes man trivdes inte utan flyttade till Nättraby där han arbetade på pappersbruket (numera nedlagt) och även på en bondgård där dom f...

Av Victoria - 2 december 2012 15:59

Här i Nyehusen har vi adventspytat i dag. Vi startade redan i går med att åka till Eko och införsakffa 2 små stjärnor till köksfönstren. Thyko har ju lagt beslag på ena fönstret där han ligger och spanar som en katt ungefär. Så där kan man inte ha nå...

Av Victoria - 16 september 2012 17:34

Sagan om lille Svante. Denna berättade min morfar, Sven Victor Andersson för mig när jag var liten. Det var en gång för länge länge sedan en mycket gammal och sjuk man som hade tre söner. Han visste att han snart skulle dö och ville g...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se